Plantion

Plantion

 
Locatie:Ede, Wellensiekstraat 4

Periode: 2008 tot heden

Plantion is in 2008 ontstaan na een fusie tussen Bloemenveiling Oost-Nederland (VON) en Veiling Vleuten (BVV). Tot maart 2010 opereerde Plantion nog vanuit de ‘oude’ locaties respectievelijk Bemmel en Vleuten. Vanaf 1 maart 2010 wordt er gewerkt vanuit één marktplaats, langs de A30 in Ede.

Plantion is een gespecialiseerde veiling in bloemen en planten. De fusie vond plaats in het licht van schaalvergroting en internationalisering van de sierteeltsector. Na deze fusie telt Nederland nog slechts twee bloemenveilingen, te weten: FloraHolland, onder andere in Aalsmeer (grootste ter wereld) en Plantion in Ede.

‘Mijnen’
Veilingen kennen in ons land een lange geschiedenis. Een Noord-Hollandse bloemkool teler bedacht eind negentiende eeuw een unieke verkoopmethode, die zou uitgroeien tot het verkoopsysteem met de veilingklok. De teler riep prijzen van hoog naar laag af; de eerste koper die ‘mijn’ riep had de partij gekocht. Na invoering van de veilingklok, die kopers met een knop laten stoppen, werden niet alleen groenten en fruit geveild, maar ook bij voorbeeld eieren (Ede, vanaf 1932) en ook bloemen en planten. Zo ontstonden er vele plaatselijke, kleine (coöperatieve) veilingen Dit unieke veilingsysteem kent geen enkel ander land in de wereld. 

Fusie
De fusie tussen de beide partners verliep niet geheel zonder strubbelingen. Er was een tweede stemronde noodzakelijk omdat in eerste instantie een deel van de leden van de VON (Bemmel) onderdeel uit willen gaan maken van FloraHolland. In Vleuten werd het fusieplan wel ruimschoots gesteund; bijna 94% was voor. Tijdens een tweede stemronde in Bemmel op 21 februari 2008 schaarde zich alsnog een ruime tweederde meerderheid (78%) van de leden achter het fusievoorstel.

Bemmel
In 1970 ontstond door fusie tussen de al langer bestaande veilingen in Nijmegen, Ressen en Elst de veiling ‘VV ’70 Nijmegen’. Twee jaar later fuseerde deze met de veiling in Huissen tot ‘VV ’70 Bemmel’  en is ook de planten- en bloemenhandel deel uit gaan maken van de veiling. In september 1974 verhuisde de veiling naar het nieuwe veilinghuis in Bemmel (op de grens met Huissen). In 1987 sloot de veiling uit Zevenaar zich aan en werd de naam ‘Veiling Oost-Nederland’. Deze veiling handelde sierteeltproducten en in groente en fruit. In 1996 fuseerde de groente- en fruitafdeling met ‘The Greenery’. De sierteeltafdeling ging zelfstandig door onder de naam ‘Bloemenveiling Oost-Nederland (VON)’. De VON handelde ook in snijbloemen en er was een groothandelscentrum aan verbonden. De veiling had een sterke band met het tuinbouwgebied Greenport Arnhem-Nijmegen.

Vleuten
In 1905 werd in Utrecht de ‘Vereniging Groenten- en Vruchtenveiling Utrecht en Omstreken’ opgericht. In 1912 kwam er een zelfstandige bloemenveiling in Utrecht. Enkele bloemisten richtten in dat jaar de ‘Bloemen- en Plantenveiling Utrecht en Omstreken’ op. Na een omzwerving langs diverse locaties werd de bloemen- en plantenveiling ondergebracht in een gebouw bij de groenten- en fruitveiling aan het Paardenveld in Utrecht. In 1917 was de groep bloemenkwekers groot genoeg om geheel zelfstandig te draaien. Door de groei van de groenten- en fruitveiling werd deze in 1928 verplaatst naar een terrein aan de Croeselaan en kwam het gehele gebouw aan het Paardenveld ter beschikking voor de bloemen- en plantenveiling. 1970 werd de veiling ondergebracht in één veilinghuis in Vleuten-De Meern. Tien jaar later werd de veiling uitgebreid met een groothandelscentrum. Door bouwplannen van de gemeente Utrecht (Leidse Rijn) moest de veiling op termijn verdwijnen. In 1993 werd daarom de ‘Veiling Vleuten (BVV)’ opgericht, gesteund door de Bloemenveiling Aalsmeer. In 1998 werd in Vleuten het ‘Groencentrum Horta’ opgericht, handelend in boomkwekerij producten. Het laatste decennium verschoven steeds meer activiteiten naar Aalsmeer.

Ede
Nadat de fusie beklonken was werd ‘Plantion’ het snel eens met de gemeente Ede. Hier werd aan de belangrijkste eisen voldaan: centraal gelegen en goede bereikbaarheid. Op 22 december 2008 ondertekenden wethouder Roel Kremers en de Plantion-directeuren André van Kruijssen en Peter Bakker een koopovereenkomst. Plantion werd hiermede eigenaar van een perceel van 14,6 hectare gelegen op het bedrijventerrein Schuttersveld in Ede; een zichtlocatie aan de A30 en vlak bij de A12. Op voorstel van Plantion werd de straat waaraan de veiling is gebouwd vernoemd naar de legendarische hoogleraar Tuinbouwplantenteelt prof. S. Wellensiek van de Wageningen Universiteit.

Gebouw
Veilinggebouw Plantion, ook wel ‘Marktplaats Plantion’ genoemd heeft een bebouwd vloeroppervlak van 6,3 hectare. De verschillende bouwdelen liggen overzichtelijk rond de centrale afmijnzaal, waar op drie digitale klokken geveild wordt. Bijna 400 kopers kunnen in deze zaal deel nemen aan het ‘mijnen’; dit deel omvat 2,6 hectare. Ongeveer 500 kwekers bieden hun producten aan op de veiling. Overige delen van het gebouw zijn: de aanvoerhal, de verlaadhal (150 plaatsen binnen en 150 buiten), boxruimteverhuur (30 boxhouders), kantoren, een bedrijfsrestaurant, het Groencentrum (1,4 ha) en het Groothandelscentrum (7 handelaren). Plantion is een ontwerp van Breddels Architecten – Heerhugowaard, de bouwer was Van Wijnen – Eibergen en voor de technische installaties tekende Ingenieursbureau Ebatech – Amsterdam. In het complex werken circa 160 mensen.

Opening
Op 17 april 2010 kwam minister-president Jan Peter Balkenende naar Ede voor de officiële opening van de nieuwe veiling. Hij uitte lovende woorden over de tuinbouwsector, waarin Nederland wereldleider is. Daarna opende hij Plantion met een druk op de knop. Vervolgens doopte zijn meegereisde dochter Amelie een naar haar vernoemde bloem.

Getoonde foto
GA40102

 
Rubriek:Economisch leven
Trefwoorden:Veilingen
 
Gebruikte bronnen
1001 Documentatieverzameling Gemeentearchief Ede, map 11.5https://hdl.handle.net/21.12142/GEB31482681
Verseveld-Duijn, E. van Samen Plantion!https://hdl.handle.net/21.12142/GEB37369945
 
Gerelateerde verhalen
Eierveiling

Geschreven door Henk M. Klaassen op 2012
Gewijzigd op 2023


Locatie op kaart