Manege zonder Drempels

Manege zonder Drempels

 
Locatie:Bennekom, Bovenbuurtweg 50a

1986 tot heden

De oorsprong van de Manege Zonder Drempels ligt in Wageningen. Johan Roelofsen was melkman wiens hobby uitgroeide tot een unieke manege voor, vaak meervoudig, gehandicapte kinderen.

Begonnen met een kleine weide en een pony waarop kinderen (waaronder een gehandicapte) uit de buurt mochten rijden, groeide dit langzaam uit tot een kleine manege. Hier richtte Roelofsen zich meer en meer op lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen. Hij bedacht allerlei hulpmiddelen, die hij grotendeels zelf bouwde, zodat ook deze kinderen zich konden voortbewegen op of achter pony’s.

Bennekom
De manege aan de Wageningse Ritzema Bosweg werd gaandeweg te klein voor de vele aanvragen uit een steeds grotere regio. Johan Roelofsen ging op zoek naar een grotere locatie, waar hij meer gasten kon ontvangen en waar hij zijn ideeën verder zou kunnen uitwerken. In Bennekom werd uiteindelijk een geschikte locatie gevonden. De inmiddels opgerichte stichting ‘Manege Zonder Drempels’, onder voorzitterschap van prof. dr. G.A. Kooy, kocht een slecht onderhouden boerderij aan de Bovenbuurtweg. Een aannemer deed het grote werk, maar vooral dankzij vele vrijwilligers ontstond een fraaie binnen- en buitenmanege, en een voor gehandicapten aangepaste kantine en toiletten. Een veeschuur werd omgebouwd tot paardenstal, ook weer aangepast op rolstoelgebruikers. De financiering van het geheel kwam uit giften en leningen. Voor overheidssubsidies kwam het project niet in aanmerking. Op 1 november 1986 werd de Manege Zonder Drempels feestelijk geopend.

Huifbed
In Bennekom vervolmaakte Roelofsen zijn uitvinding: het huifbed. Voor de meeste (meervoudig) gehandicapten is zitten op een paard niet mogelijk, dus moeten zij liggend worden voortbewogen. Het huifbed is een stalen frame op wielen waar twee pony’s in lopen. In het frame is een zeil gespannen precies boven de ruggen van de dieren. De gebruiker ligt op dit zeil, dat de paardenruggen net raakt. Door de loopbeweging van de pony’s en hun warmte wordt het lichaam van de ‘berijder’ op een natuurlijke wijze gemasseerd. In de praktijk is gebleken dat het huifbed niet alleen het plezier van paardrijden geeft, maar ook van therapeutische waarde is. De gehandicapten komen volledig tot ontspanning en door de natuurlijke massage worden vele lichaamsfuncties gunstig beïnvloed. Nadat Roelofsen was verschenen in het televisieprogramma ‘De Stoel’ van Rik Felderhof kreeg de Manege Zonder Drempels landelijke bekendheid. Hierdoor konden ook weer meer sponsors en donateurs worden gevonden.

Accomodaties
In 1989 werd het eerste gastenverblijf voor gehandicapten met hun begeleiders geopend door Jos Brink. In 1994 werd het tweede (groeps)gastenverblijf, na diverse financiële acties, geopend door H.K.H. Prinses Margriet, waardoor het aantal logeerbedden op 43 kwam. Sinds 1991 beschikt de manege over twee gastenappartementen voor het verblijf van gezinnen met één of meer gehandicapten. Voor deze laatste accommodaties heeft de stichting steun gekregen van een twintigtal fondsen, waaronder het VSB-fonds en de Stichting Kinderpostzegels. De verdiensten van Johan Roelofsen zijn niet onopgemerkt gebleven: in december 1992 kreeg hij van het gemeentebestuur van Ede de gemeentelijke erepenning; in januari 1998 ontving hij de prestigieuze Hélène de Montignyprijs en in april 2000 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bij die gelegenheid droeg Roelofsen het stokje over aan de nieuwe bedrijfsleider Anja van Velsen.

Getoonde foto
GA01532

 
Rubriek:Sociaal-cultureel welzijn
Trefwoorden:Maneges, Gehandicapten
 
Gebruikte bronnen
1001 Documentatieverzameling Gemeentearchief Edehttps://hdl.handle.net/21.12142/GEB31482681
1003 Documentatieverzameling C. Hartgershttps://hdl.handle.net/21.12142/GEB31482495

Geschreven door Henk M. Klaassen op 2009


Locatie op kaart