Gemeentevlag van Ede

Gemeentevlag van Ede

 
Locatie:Ede
Periode:1967

Periode: 1967 tot heden

De officiële vlag van de gemeente Ede werd bij besluit van de gemeenteraad van 6 september 1967 ingesteld. Zij steunt op het uit de Franse tijd daterende wapen van de gemeente.

In de vlag zijn, in overeenstemming met de adviezen van de Hoge Raad van Adel en de Stichting voor Banistiek en Heraldiek, elementen uit het gemeentewapen opgenomen: de vrijheidshoed en de rug van een Bijbel. De vrijheidshoed komt ook voor op penningen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog.

Officiële vlag
De gemeentevlag bestaat uit twee even lange banen van prinsengeel en blauw. De gele baan bevindt zich aan de zijde van de vlaggenstok. In het midden van de vlag, voor de helft op de gele baan en voor de helft op de blauwe baan, bevindt zich een gestileerde vrijheidshoed met daaronder de rug van een boek; een bijbel. De afmetingen van hoed en bijbel samen zijn eenvierde van de hoogte en tweevijfde van de lengte van de vlag.

Vlaggenprotocol
Wordt de nationale vlag en de gemeentevlag gebruikt - dat kan alleen het geval zijn op bijzondere dagen - dan dient de nationale vlag ter rechterzijde en de gemeentevlag ter linkerzijde te worden gehesen, gezien vanuit het gebouw. Evenmin als de nationale vlag dient de gemeentevlag tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of gehesen te blijven. Een gehesen vlag dient dus bij zonsondergang te worden ingehaald. Hierop is slechts één uitzondering: als de vlag zodanig verlicht wordt, dat de kleuren en het symbool duidelijk zichtbaar zijn.

Promotievlag
Naast de officiële gemeentevlag heeft de gemeente Ede een promotievlag. Deze vlag wordt veelal gebruikt bij gemeentelijke activiteiten en om de herkenbaarheid van de gemeente Ede te vergroten. De promotievlag is er niet alleen om aan de vlaggenstok bovenop het gemeentehuis te worden gehesen. Zij is het bezit van alle ingezetenen. Iedere inwoner van de gemeente Ede heeft het recht om ermee te vlaggen. Ter gelegenheid van de meest uiteenlopende gebeurtenissen.

Regels
De promotievlag mag altijd worden gebruikt bij of aan een woning, een zakenpand en op een recreatie- of sportterrein. Maar ook optochten en zelfs om de aandacht van toeristen te trekken. Verenigingen en corporaties die naar buiten optreden kunnen eveneens de promotievlag gebruiken.

De regels voor het gebruik van de promotievlag zijn dus veel ruimer dan die voor het gebruik van de nationale driekleur, of de gemeentevlag.

Getoonde foto
GA21381

 
Rubriek:Openbaar bestuur
Trefwoorden:Gemeentebestuur
 
Gebruikte bronnen
Keuzekamp,J.H., Gemeentewapens in Nederland, https://hdl.handle.net/21.12142/GEB25157758
Sierksma, Kl., De gemeentewapens van https://hdl.handle.net/21.12142/GEB25158706
Algemene documentatieverzameling: map 1.9 https://hdl.handle.net/21.12142/GEB50493849
De Zandloper: 2010 / 4https://hdl.handle.net/21.12142/GEB44238333
 
Gerelateerde verhalen
Gemeentewapen
Gemeentezegel van Ede

Geschreven door Arjan Molenaar op 2011


Locatie op kaart