Hotel en Congrescentrum Belmont

Hotel en Congrescentrum Belmont

 
Locatie:Ede, Goorsteeg 66

Periode: 1937 tot heden

In 1937 kocht het Leger des Heils aan de Goorsteeg, halverwege Ede en Lunteren, een stuk grond, om er een kampeercentrum van te maken. Beoogde gasten waren de ‘eigen’ padvinders (scouts) van het Leger des Heils.

De padvinderij was in de ogen van het Leger des Heils een goede manier om jongeren bij de organisatie te betrekken en hen met het evangelie vertrouwd te maken.

Sober
Het terrein was karig ingericht met een stenen gebouwtje, een kleine barak, een pomp met koud water en kampeertenten met stro. Bij die pomp moesten de padvinders zich niet alleen wassen, maar ook de vaat doen! De scouts en hun begeleiders kwamen doorgaans uit het westen van ons land en reisden per trein. Vanaf station Lunteren liep men dan naar het kampeercentrum dat, voor zover bekend, geen naam voerde. In 1948 werd er de Wereld-jamboree voor padvinders gehouden. De gemeente Ede verving naar aanleiding daarvan de grintweg door een asfaltweg.

Stompekamp
Het Leger des Heils had zich twee jaar voor de aankoop van de grond aan de Goorsteeg, op 3 januari 1935, gevestigd in Ede. In een zaal aan de Brouwerstraat leidden kapitein Beekhuis en luitenant Dierkx, in aanwezigheid van burgemeester Creutz, de eerste eredienst. Het Leger des Heils was jaren eerder niet bepaald welkom in Ede en toen was het flink uit de hand gelopen. Aan de Amsterdamseweg stond Huize Stompekamp, bewoond door de familie Knuttel. Dochter mej. A. Knuttel bevorderde de komst van het Leger des Heils naar Ede en stelde het koetshuis ter beschikking voor samenkomsten. Dit viel niet in goede aarde bij de burgerij en op een avond in 1890 liep een grote menigte te hoop bij de Stompekamp. De ruiten van de villa en de kas moesten het ontgelden, terwijl de heilssoldaten met enkele bezoekers uit het koetshuis werden verdreven. Burgemeester Van Borssele moest (te paard) veldwachter Modderkolk te hulp komen om de menigte te kalmeren. Mej. A. Knuttel werd later officier bij het Leger des Heils.

Recreatie
In de jaren ’60 verdwenen aan de Goorsteeg de activiteiten van de (heils)padvinders geleidelijk naar de achtergrond. Het kampeercentrum werd meer en meer gebruikt als recreatieterrein voor leden van het Leger des Heils. Er werden ook nog regelmatig jeugdkampen gehouden, maar die waren niet meer exclusief voor de scouts. Langzamerhand veranderde het recreatieoord in een vormingscentrum voor Heilssoldaten. Vanaf 1980 werd het terrein ook opengesteld voor recreërend Nederland, waarvoor een groepsaccommodatie-gebouw (De Herberg) werd ingericht. Jaarlijks konden hier tientallen gezinnen, op uitnodiging van het Leger, genieten van een verzorgde vakantieweek.

Hotel en congrescentrum
In 1996 opende Belmont haar deuren; er was een fors hotel en congrescentrum gebouwd aan de Goorsteeg, voor het kampeercentrum. Het 4-sterren hotel telt 50 tweepersoonskamers, drie restaurants, 2 bars en 14 vergaderzalen (2 tot 350 personen). Conform de doelstellingen van het Leger des Heils is onder de personeelsbezetting veel plaats voor mensen die het moeilijk hebben in de maatschappij. Bijzonder aan Belmont is dat er geen alcohol wordt geschonken; een hele duidelijke stelregel van het Leger des Heils. Onder de bezielende leiding van directeur mevrouw Gerrie Ligtelijn-Bruins is Belmont inmiddels uitgegroeid tot een goed renderend centrum, dat buiten de ‘eigen’ cursussen en opleidingen, veel congressen en seminars huisvest. Belmont trekt ook vele passanten met haar ruim bemeten terras en gezellig serre.

Theehuis
Achter Belmont ligt nog steeds het (gemoderniseerde) tentenkamp met overnachtingsmogelijkheden voor groepen tot 160 personen. De tenten zijn voorzien van vlondervloeren en stapelbedden. Op het terrein naast het hotel is in juni 2009 een theehuis met bijbehorende kwekerij geopend. De producten uit de kwekerij worden verkocht aan gasten en passanten, maar ook gebruikt door de restaurants van Belmont. De kwekerij is een re-integratieproject voor langdurig werkelozen. Bij het theehuis is ook een kinderspeeltuin ingericht.

Getoonde foto
GA34072

 
Rubriek:Economisch leven
Trefwoorden:Scouting, Huisvesting
 
Gebruikte bronnen
1001 Documentatieverzameling Gemeentearchief Ede, map 13.9
 
Gerelateerde verhalen
Huize Stompekamp
Groot Batelaar

Geschreven door Henk M. Klaassen op 2010


Locatie op kaart