Ambtsketen

Ambtsketen

 
Locatie:Gemeente Ede
Periode:1860-

De ambtsketen wordt gedragen door de burgemeester bij elke gelegenheid waar hij in functie een officiële handeling verricht. Op de voorzijde van de penning is het wapen van de gemeente Ede aangebracht; op de achterzijde het rijkswapen.

De ambtsketen is in 1853 ingevoerd op voordracht van J.R. Thorbecke, Minister van Binnenlandse Zaken, onder koning Willem III, omdat burgemeesters een herkenningsteken moesten dragen. De penning van oude ambtsketens heeft op de achterzijde dan ook vaak nog een beeltenis van koning Willem III. De ketting en penning zijn in het algemeen uit zilver vervaardigd.

Ede kent sinds ca. 1860 een ambtsketen, deze werd voor het eerst gedragen door burgemeester Jhr. A.W. van Borssele. Deze keten bestond uit een soort horlogeketting met daaraan een penning. Op deze penning staat het rijkswapen, met op de achterzijde de tekst ‘Hoofd van Politie’. Deze keten werd het laatst door burgemeester H.M. Oldenhof gebruikt.

In 1953 schonk de Streek-VVV Zuidwest-Veluwe een nieuwe ambtsketen aan de gemeente. Dit ter gelegenheid van de ‘Heideweek’, een traditioneel feest in de laatste week van augustus. Deze keten is ontworpen en vervaardigd door de heer J.S. Holthaus van ’t Oude Ambacht in Ede. De (zilveren) schakels van de keten zijn om-en-om een gestileerde heidebloem en een fantasieschakel, samenkomend in een gestileerde Gelderse roos (provinciewapen). Daaronder de penning met het rijks- en gemeentewapen.

Gebruikte foto
GA29005

 
Rubriek:Openbaar bestuur
Trefwoorden:Burgemeesters
 
Gebruikte bronnen
1001 Documentatieverzameling Gemeentearchief Edehttps://hdl.handle.net/21.12142/GEB31482681

Geschreven door Henk M. Klaassen op 2008
Gewijzigd op 20/6/2022


Locatie op kaart