Detail

Identificatie:000576
Categorie:Joodse personen
Naam:Helene Kohnke - Leijens
 
Geslacht:Vrouw
 
Geboortedatum en -plaats:5/10/1903, Wesel (Duitsland)
 
Overlijdensdatum en -plaats:23/9/1943, Auschwitz (Polen)
 
Adresgegevens:Amsterdam
Hilversum
Heuvelsepad, Ede
 
Relaties:Kind (dochter): Anna Bianka Kohnke
 
Verdere informatie:Trouwde op 03-01-1940 in Amsterdam met Erich Kohnke.

Verhuisde in 1933 naar Nederland
(volgens een notitie op www.joodsmonument.nl)

Twee Amsterdamse echtparen, Kohnke en Van Gelder waren ondergedoken bij C. Hulshof aan het Heuvelsepad in Ede.
 
Omstandigheden van overlijden:Uit het boek "Ede 1940-1945", blz. 187-188:
"Eén van de onderduikers Erich Kohnke had de gewoonte om op klaarlichte dag een eindje te gaan wandelen, hij sloeg geen dag over. Bij één van die wandelingen ( maart 1943) kwam hij Kipp en Reit tegen, die van mening waren dat hij er echt ‘joods’ uitzag en hem meenamen naar het politiebureau. Daar vertelde hij hen dat hij inderdaad Jood was en ook waar hij ondergedoken was.
Toen de man niet terugkeerde is Hulshof op onderzoek uitgegaan. Via kapper Post, die op het politiebureau kind aan huis was omdat hij de arrestanten schoor en knipte, vernam hij wat er gebeurd was, waarop hij onmiddellijk de drie andere joden naar een ander adres bracht. Die wilden daar echter niet blijven en stonden de volgende morgen dan ook weer bij Hulshof op de stoep. Helaas, ook Kipp en Reit hadden weinig moeite het adres te vinden en zo werden beide echtparen en hun gastheer op het politiebureau weer verenigd. Hulshof werd na negen dagen uit het huis van bewaring ontslagen."

Helene werd op 13 maart gearresteerd en door Reit op het bureau afgeleverd. Het echtpaar Kohnke werd op 23 september 1943 in Auschwitz vermoord.