CineMec

CineMec

 
Locatie:Ede, Laan der Verenigde Naties 150
Periode:1999

Periode: 1999 tot 2018

CineMec Ede afficheerde zich als ‘infotainmentcenter’ met een bioscoop, een congrescentrum een concertzaal en een beurslocatie. Het complex is gelegen aan de A12 in de gemeente Ede. Vanaf 2018 is het verdergegaan onder de naam Pathé.

Het bijzondere aan het gebouw is de huisvesting: het vormt een onderdeel van de geluidswal, die de wijk Rietkampen afschermt van de A12. Het gebouw zit als het ware ìn de geluidswal bij de afslag Ede.

Wageningen
Hagenaar Gerben Kuipers komt ruim dertig jaar geleden naar Wageningen, om er te studeren. Eigenlijk wil hij naar de filmacademie, maar daarvoor wordt hij afgewezen. Hij houdt zijn studie maar één jaar vol en trekt vervolgens een jaar door de tropen. Daarna begint hij in Wageningen met een compagnon een bioscoop, waar de families van de beide jonge ondernemers voor een startkapitaal zorgen. De bioscoop, geopend in 1979, is aanvankelijk een redelijk succes, maar Kuipers kan het ‘Molenstraattheater’ niet uitbreiden. Bovendien wordt het draagvlak voor het uitgaansleven in Wageningen smaller.

Ede
Dan valt het oog van Kuipers op de geluidswal van de A12 in Ede. Hij verkoopt de bioscoop in Wageningen en steekt de opbrengst in CineMec. Het duurt vier jaar voor de vergunningen binnen zijn. De gemeente Ede is aanvankelijk niet erg enthousiast, mede omdat men problemen voorziet bij congrescentrum annex bioscoop ‘De Reehorst’. Voor Gerben Kuipers staat één ding vast: voor de eeuwwisseling zal zijn megabioscoop klaar zijn. Hoewel de laatste vergunningen van de gemeente en de provincie pas in mei 1999 binnen komen, kunnen toch nog net voor de Kerst vier zalen in gebruik worden genomen. 

Ontwerp
Het gebouw valt vooral vanaf de A12 op doordat het een soort rode dozen zijn die uit de geluidswal steken. Deze ‘dozen’ of ‘ramen’ moeten het idee geven van de losse frames van een filmrol. Mecanoo Architecten uit Delft ontwerpt het complex. In een ovale vorm zijn in zeven doosconstructies zeven bioscoopzalen, met elk 120 plaatsen, ondergebracht. Tevens zijn hier een kantoorruimte en een technische ruimte gemaakt. Na enkele jaren wordt er nog een grotere bioscoopzaal met 300 stoelen aan toegevoegd. Door de hoge eisen voor geluiddichtheid die aan de zalen worden gesteld voldoet het gebouw royaal aan de eisen voor geluidschermen. CineMec wint in 2009 de Edese Architectuurprijs

Posters
De grote filmposters in de ‘dozen’ aan de A12 zijn aanvankelijk een doorn in het oog van de gemeente Ede en Rijkswaterstaat, omdat het passerende automobilisten te veel zou afleiden. In 2005 laat Rijkswaterstaat dit zelfs door TNO Menskunde uit Delft onderzoeken. Na veel onenigheid komt er na drie jaar een compromis uit de bus waarbij CineMec toezegt minder afleidende teksten (zoals speeldata) op de borden te gebruiken.

Vernieuwend
Gerben Kuipers slaagt er steeds opnieuw in de belangstelling van het publiek te trekken. Zo organiseert men speciale voorstellingen (bv. Ladies-Night) of premières met filmacteurs. Door het succes van CineMec kan ‘De Reehorst’ haar functie als bioscoop niet langer rendabel maken. Vanaf 2004 worden daar geen films meer gedraaid. CineMec is ook één van de eerste bioscopen in ons land met digitale HD-voorstellingen (soms in meerdere zalen tegelijk) en met 3D-voorstellingen.

Uitbreiding
Het jaar 2009 is een belangrijk jaar voor CineMec, met de realisatie van een grote nieuwe zaal en een parkeergarage. Om de bezoekers nog meer service te bieden, maar ook om omwonenden minder tot last te zijn wordt er een parkeergarage gebouwd. Het kan natuurlijk niet anders zijn dan opnieuw in de geluidswal. Om het plaatje nog completer te maken wordt boven op de garage een wijngaard aangeplant. Eind oktober van dat jaar komt ook de expohal gereed; een theaterzaal met een capaciteit van duizend stoelen, of een expositie/evenementen-hal met een vlakke vloer van 1200 m2. De nieuwe hal wordt officieel in gebruik genomen tijden een concert van ex-Rolling Stone Bill Wyman in januari 2010. De multifunctionele hal is sindsdien onder andere ingericht geweest als beursvloer, ijshal, concertzaal en bioscoop met live-HD-concerten, zoals van de New York Metropolitan.

Per 29 mei 2018 zijn alle CineMec-bioscopen (in Ede, Nijmegen en Utrecht) verdergegaan onder de naam Pathé.

Getoonde foto
GA50282

 
Rubriek:Cultuur, sport, recreatie en evenementen
Trefwoorden:Bioscopen
 
Gerelateerde verhalen
De Reehorst

Geschreven door Henk M. Klaassen op 2011
Gewijzigd op 2023


Locatie op kaart