Detail Bibliotheek Gemeentearchief Ede

Detail Bibliotheek Gemeentearchief Ede

Identificatienummer: GAE2927
Auteur(s): Weerd, Evert van de (Auteur)
Titel: " Sims, get me a prisoner " : screaming Eagles van de 101 US Airbore Division met hun "Incredible Patrol" op de Veluwe en fragmenten van gevechten in Noord-Brabant en de Betuwe
Uitgever(s): Gemeente Ede
Jaar van Uitgave: 2013
Reekstitel(s): Historische Berichten Ede
Nummer binnen serie: 7
Trefwoord(en): Ede; NOB; Oorlogen; Tweede Wereldoorlog
Collectie(s): Bibliotheek Gemeentearchief Ede
Samenvatting: De inlichtingenofficier Sims ging met vier verkenners en een tolk op 31 oktober 1944 over de Rijn om inlichtingen te verzamelen over de Duitse troepen aan de overkant op de Veluwe en zo mogelijk een paar krijgsgevangenen te maken. Dwars door de Duitse linies bereikte deze patrouille Wolfheze, om vervolgens bij het Planken Wambuis een observatiepost in te richten in de boswachterswoning op de Ginkel. Hier werden direct twee Duitse officieren gevangen genomen. In de loop van de volgende dag ondergingen nog enkele Duitsers hetzelfde lot. 's Avonds werd een Duitse legertruck aangehouden met daarin vijftien SSers. Met de truck ging de patrouille op de terugweg. Maar onderweg strandden ze op een zandbedding. Vandaar ging de 22 mannen, marcherend als een Duits peloton, naar Renkum om daar bij de Rijn nog eens tien Duitsers gevangen te nemen. De oversteek verliep zonder incidenten.
Evert van de Weerd beschrijft deze ongelofelijke patrouille uitvoerig met niet eerder verschenen informatie, afbeeldingen en kaarten. Daarnaast plaatst de auteur de patrouille tegen de achtergrond van de rol van de 101 US Airborne Division in Market Garden. De betekenis van deze divisie en haar operatie is vaak onderbelicht in de bespreking van Market Garden. De opmars van de grondtroepen van de Belgische grens naar de Waal en vervolgens de Rijn wordt beschreven en rijk met kaarten geïllustreerd.

Bestellen?

Wilt u de bovenstaande publicatie bestellen? Het gewone boek is uitverkocht, maar het e-book kan nog besteld worden. Ga naar onze overzichtspagina voor meer informatie over het bestellen .


Vindplaats: Studiezaal Ede: 3.3 Justitie, defensie, openbare orde en veiligheid. Gemeente Ede
Link Dossiers