Detail Bibliotheek Gemeentearchief Ede

Detail Bibliotheek Gemeentearchief Ede

Identificatienummer: GAE3527
Auteur(s): Visser, Gerben (Auteur)
Titel: De Haantjes in vogelvlucht : het Veluwebataljon 1-8 R.I. in Indië, 1945-1948.
Uitgever(s): Uitgeverij Van Wijnen
Jaar van Uitgave: 2002
Trefwoord(en): Militairen; Nederlands-Indië; NOB; Oorlogsvrijwilligers; Tweede Wereldoorlog; Veluwe; Veluwenaren; Verzetsstrijders
ISBN/ISSN: 9051942435
Samenvatting: De 'Haantjes' was de bijnaam van het bataljon 1-8 Regiment Infanterie, bestaande uit oorlogsvrijwilligers (OVW'ers), dat na de bevrijding in 1945 weer opnieuw werd opgericht. De meesten van deze oorlogsvrijwilligers kwamen van de Veluwe, zoals uit Arnhem, Ede, Barneveld of Harderwijk. en sommigen hadden in het verzet gezeten. Na de Duitse capitulatie in mei 1945 werden de bataljons oorlogsvrijwilligers samengesteld om de strijd tegen Japan voor te zetten. Toen dit land in augustus capituleerde, werd besloten de bataljons in te zetten voor de pacificatie van Nederlands-Indië.

Het 'Veluwebataljon' werd tussen maart 1946 en begin 1948 ingezet op Java (o.a. bij Klender en Tangerang) en Sumatra (Padang e.o.). De auteur Gerben Visser diende bij dit bataljon. In dit boek beschrijft hij zijn herinneringen aan de periode november 1945 tot mei 1948. Het boek geeft geen gedetailleerde geschiedenis van het bataljon, maar biedt wel een goede inkijk in het dagelijkse leven en de worstelingen van deze oorlogsvrijwilligers ten tijde van de dekolonisatie van Nederlands-Indië.
Vindplaats: Studiezaal Ede: 3.2 Justitie, defensie, openbare orde en veiligheid : Tweede Wereldoorlog algemeen
Link Dossiers