Detail AV-collectie Gemeentearchief Ede

Detail AV-collectie Gemeentearchief Ede

Nummer: AV2047
Dvd
Titel: Oorlogsgeheimen
Beschrijving: In de nacht van 8 op 9 maart 1945 worden in de bossen bij Ede wapens gedropt door Engelse vliegtuigen voor het lokale verzet. De actie mislukt. Zo’n 30 verzetsstrijders worden opgepakt en bijna de helft van hen wordt vlak voor de bevrijding gefusilleerd.

Jan de Gooijer verdenkt zijn vrouw Nel van het verraad op zijn kameraden. Hij verlaat zijn vrouw en neemt de kinderen mee.

Na het overlijden van Nel vinden haar kinderen een brief waarin ze haar kant van het verhaal vertelt. Is Nel schuldig of is zij er in geluisd?

In de nacht van 8 op 9 maart 1945 worden in de bossen bij Ede door Engelse vliegtuigen wapens gedropt voor het lokale verzet in Bennekom. De actie mislukt. Dertig verzetsstrijders worden opgepakt en bijna de helft van hen wordt vlak voor de bevrijding gefusilleerd. Jan de Gooijer verdenkt zijn vrouw Nel van het verraad op zijn kameraden. Hij verlaat zijn vrouw en neemt de kinderen mee. Na het overlijden van Nel vinden haar kinderen een brief waarin ze haar kant van het verhaal vertelt. Nel blijkt Nel ten onrechte door haar echtgenoot te zijn beschuldigd van verraad.
INTERVIEWS met:
- Wendy van Deest, kleindochter Nel de Gooijer;
- Kees Heitink, amateurhistoricus;
- Gerard Gijsbertsen (Platform Militaire Historie Ede);
- Ben Verduijn, zoon omgekomen verzetsstrijder;
- Michel Ketelaars, medewerker Nationaal Archief;
- Jeroen Kemperman, historicus NIOD;
- Henk Gijsbertsen (Historische Vereniging Oud Bennekom);
- Hans Berende, archivaris gemeentearchief Ede.
Datering: 19/4/2013
Collecties: Audiovisuele collectie Gemeente Ede
Auteursrechthouders: Tuvalu Media
Eigenaar: Gemeente Ede